Prihlásenie

76 dôvodov, prečo s vami radi pracujeme

Máme tu júl, leto je v plnom prúde, rosničky už bežne skloňujú 30 stupňové teploty a ľudia kľučkujú v mestách, aby našli aspoň kúsok tieňa. Inými slovami, prišiel ideálny čas na podvečerné grilovanie na záhrade, výlety do prírody a plnenie záväzkov z minulých Vianoc.

Teda… aspoň pre nás. Koncom minulého roku sme vám totiž dali jeden pomerne špecifický sľub.

PF 2019 – časť druhá

Radi si tak pre seba hovoríme, že naša práca nie je iba prácou a nekončí sa pri biznis poradenstve a implementácii softvéru. Už od začiatku sa snažíme hlavne spájať ľudí a budovať dlhodobé vzťahy, ktoré môžu prerásť do niečoho veľkého, čo má zmysel. A práve to sme sa rozhodli skúsiť aj pri našom ostatnom PF-ku.

Preto si v ňom naši adresáti naposledy nenašli iba prianie do nového roku, ale aj jednu otázku – akú majú najobľúbenejšiu vianočnú tradíciu. Na odpovede sme mali pripravenú mailovú schránku a sľúbili sme, že za každú z nich zasadíme jeden strom. Nakoniec sa nám ich nazbieralo skoro 70 a začal sa písať pozoruhodný príbeh.

Keby ste mali 70 stromov, kam by ste ich zasadili?

Niekedy vo februári bola tá ľahšia časť za nami. PF-ká boli hotové, odpovede spočítané a prišiel čas na hľadanie miesta, ktoré by si nové stromy zaslúžilo najviac.

Vtedy sme si začali pomaly uvedomovať, že asi nechceme voziť drevo do lesa. Predsa len mestá zažívajú developerský boom, ktorý si zvykne ukrojiť z okolitej prírody a ulice sa nám začínajú čoraz viac prehrievať.

Povedali sme si, že skúsime trochu lesa priniesť radšej do mesta a sústredili sme sa na našu domovskú Žilinu, no nájsť v nej priestor na 70 nových stromov sa ukázalo ako mierny oriešok. Mali sme však šťastie.

Dali sme sa totiž do reči s Viliamom Lendelom, docentom na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity. S Viliamom sa poznáme už dlhšie, s fakultou dlhodobo spolupracujeme na rôznych projektoch a práve on je aj prodekanom pre vzdelávanie, takže okrem svojich akademických povinností sa stará aj o projekty súvisiace s FRI-čkou.

Po niekoľkých rozhovoroch s Viliamom sa nám pred očami začal kryštalizovať nový koncept, veci do seba začali perfektne zapadať a nakoniec sme sa dohodli na sadení stromov v univerzitnom areáli.

Stromy ako symboly

Po nájdení miesta sme sa hneď mohli pustiť do debát s odborníkmi o tom, aké typy stromov by sa najviac hodili na tento akademický pozemok hraničiaci so žilinským lesoparkom a finálny výber stromov sme nakoniec nechali na Viliama a zástupcov fakulty.

Svoje miesto si v ňom našli červené buky, okrasné javory, platany, magnólie a dokonca aj ginko a japonské čerešne.

Spýtali sme sa teda, či nám vedia dať nejaký príklad, ako vlastne prebiehal tento proces výberu. No a odpoveď, ktorú sme dostali, nás uistila, že sme stavili na správneho koňa: „Vzadu za budovou fakulty sme chceli vysadiť tri veľké stromy, ktoré by symbolizovali tri študijné smery, ktorými sa fakulta uberá od svojho založenia – Informatika, Manažment a Počítačové inžinierstvo. Zvolili sme si tri platany.“ Viliam sa nám rozrozprával aj ďalej.

Povedal nám o ginku, ktoré má byť novým ústredným stromom, pod ktorým vyrastú nové lavičky a aj o vŕbe, ktorá bola pred fakultou roky, no museli ju odstrániť kvôli rozpínajúcim sa koreňom a hľadali namiesto nej nový charakteristický strom. A keďže farba fakulty je zlatožltá, tak rozhodnutie padlo na robustný zlatý javor, ktorý bude zohrávať svoju rolu aj pri slávnostných príležitostiach.

Dozvedeli sme sa všeličo, no najhlavnejší pre nás bol fakt, že celý plán je perfektne premyslený, návrh vyzeral skvele a už sme sa nevedeli dočkať, kedy sa do toho budeme môcť spoločne pustiť.

Odhryzli sme si priveľký kus koláča?

Prečo vlastne píšeme túto správu v polovici leta a viac ako pol roka po tom, čo sme s týmto celým začali? Nuž, máme pomerne široké portfólio služieb, ale sadenie stromov pre nás bola novinka, takže nás čakalo niekoľko prekvapení.

Vedeli sme napríklad, že sadiť budeme môcť najskôr na jar. Nevedeli sme však, že nás čaká mimoriadne chladný apríl, najdaždivejší máj za posledné roky a hneď po ňom zase tropický jún.

Našťastie, nakoniec vyšlo všetko na jednotku, stromy zapadli do akademického prostredia ešte lepšie ako sme si predstavovali a sme veľmi radi, že sme mohli takto prispieť k modernému a zelenému areálu.

Ďakujeme

O to viac nás teší, že sme to nezvládli sami, ale len vďaka každému jednému, kto si našiel pár minút na prečítanie novoročného pozdravu a odpovedal nám naň. Týchto ľudí bolo nakoniec skoro 70 a keďže plán záhradných architektov sa cez toto číslo mierne prehupol, tak sme trochu prispeli aj sami a v areáli fakulty si študenti po otvorení nového školského roku nájdu 76 nových stromov.

Ďakujeme Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline za to, že sa do tohto rozhodla ísť s nami a ďakujeme hlavne každému, kto sa zapojil, pretože ste nám opäť ukázali, že to má zmysel. A nám tak ostáva už len jedno – pomaly premýšľať nad tým, čo vymyslíme s tohtoročným PF-kom.

Zdieľať s priateľmi

Pozrite si ďalšie články