Prihlásenie

Na ceste k prototypu: Pripravujeme druhú vedeckú konferenciu

V GLOBESY dnes máme otvorené dva vedecko-výskumné projekty. Jeden z nich, zameraný na rozširovanie možností prepojenia UAV a umelej inteligencie, sa pomaly chýli k úspešnému zavŕšeniu.

Ako vyzerá aktuálna situácia, progres či výstupy výskumno-vývojových prác? O týchto a mnohých ďalších témach budeme diskutovať spolu s partnerskými univerzitami a firmami na tohtoročnej projektovej konferencii.

Tento rok „offline“

Na projekte spolupracujeme s dvomi slovenskými univerzitami a dvomi technologickými firmami. Pravidelné projektové konferencie sú ideálne miesto na komplexné zhrnutie výsledkov jednotlivých tímov.

V minulom roku nás pandemická situácia prinútila spojiť sa iba online. Tento rok sa už výskumníci stretnú aj osobne – 15. a 16. novembra 2022 v hoteli Bešeňová.

Dva dni prezentácií

Prezentačný deň otvoria zástupcovia GLOBESY s výsledkami aktivít zameraných na centrálnu autonómnu UAV platformu a spracovanie dát pomocou AI. V druhom bloku príde na rad tím spoločnosti YMS, ktorý sa v rámci projektu zameriava na priestorový monitoring a 3D vizualizáciu.

Druhý deň otvoria prezentácie výskumníkov zo Žilinskej univerzity v Žiline, ktorí pracujú na oblastiach ako komunikácia UAV to UAV & UAV to Infrastructure, spracovanie dát pomocou IKT a algoritmov alebo UAV v letovej prevádzke.

Pokračovať budú špecialisti z Technickej univerzity v Košiciach s témou zber, prenos a interpretácia dát. Konferenciu následne uzavrie prezentácia tímu spoločnosti Qintec, ktorá sa v projekte sústreďuje na interiérovú navigáciu UAV.

Cieľová rovinka

Výskumné práce sme odštartovali v júli 2019 a po štyridsiatich mesiacoch sa posúvame do finálnej fázy. Doterajšie výsledky sa odrážajú v 16 publikáciách v prestížnych databázach Web of Science a SCOPUS, do iných odborných databáz sa dostalo ďalších 8 publikácií. Vyústením projektu bude syntéza dosiahnutých výsledkov s cieľom vytvoriť experimentálny prototyp.

Zdieľať s priateľmi

Pozrite si ďalšie články