Prihlásenie

Od crowdfundingu k 3D tlači: Žilinská univerzita vytvára štíty pre zdravotníkov a pomôcť môžeme všetci

Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity už v minulosti neraz ukázala, že vysoká škola nemusí byť iba o teórii. V dnešnej dobe to dokazuje opäť. Tento krát na poli 3D tlače a v znamení nezištnej pomoci. Ochorenie COVID-19 v mnohých ohľadoch zmenil život nielen na Slovensku. Svetlou stránkou je, že vzniklo viacero zaujímavých aktivít iniciovaných bežnými ľuďmi so snahou pomôcť v tomto boji. Jedna z nich práve prebieha aj na FRI UNIZA.

Fakulte sa najprv podarilo skoordinovať viacero nadšencov 3D tlače z radov študentov, zamestnancov aj absolventov a spoločne sa zapojili do projektu „Pomôž nemocnici“, cez ktorý vyrábali komponenty pre ochranné tvárové štíty.

Po čase sa však posunuli na vyšší level a dnes už vytvárajú kompletné štíty, ktoré zadarmo distribuujú zdravotníkom v prvej línii. Celé to však sami nezvládnu, a preto spustili crowdfundingovú výzvu na nákup materiálu.

Fakulte sa touto cestou podarilo zatiaľ vyzbierať viac ako 4500 €, vďaka ktorým už mohli bezplatne odovzdať viac ako 2000 štítov. Kam konkrétne smerovali, môžete vidieť na interaktívnej mape pomoci.

My sme tento projekt radi podporili. Ak by ste sa chceli k nám a ďalším podporovateľom pridať, tu je link na výzvu

Zdieľať s priateľmi

Pozrite si ďalšie články