Prihlásenie

Prichádza k nám payroll novej generácie. Zmení pravidlá hry pri prenášaní HR procesov do cloudu?

Trendy v digitalizácii HR napredujú v posledných rokoch pomerne jasným smerom a do svetiel reflektorov najvýraznejšie vstupujú procesy zamerané na talent manažment.

V plánoch modernizácie systémov tak často vidíme na popredných priečkach e-learning, onboarding či hodnotenie a odmeňovanie zamestnancov, pri ktorých už cloudové riešenia jasne zvalcovali svojich predchodcov.

Čo však druhá strana mince? V úzadí ostalo napríklad spracovávanie miezd, ktoré HR generalisti zvyknú vnímať skôr ako akési nevyhnutné zlo s minimálnym priestorom na vylepšenia. Často tak ostáva v pôvodných on-premise verziách a odstrihnuté od ostatných HR procesov.

A niet sa čomu diviť. Modernú alternatívu, ktorá by on-premise payroll dokázala plnohodnotne nahradiť a zároveň nebola vyvinutá na mieru, by ste v našich končinách nehľadali jednoducho.

To sa však môže čoskoro zmeniť. Prichádza k nám totiž SAP SuccessFactors Employee Central Payroll, ktorý môže zamiešať karty nielen pri plánoch prenosu HR do cloudu.

Čo je Employee Central Payroll

Employee Central Payroll (ECP) je cloudové riešenie pre komplexné spracovávanie miezd, ktoré je postavené na robustných základoch štandardného SAP HR.

Jeho myšlienkou je preniesť všetky mzdové procesy na jednu platformu, ktorá je dnes lokalizovaná pre viac ako 45 krajín a priniesť tak riešenie novej generácie, ktoré bude priamym nasledovníkom trónu vo svete SAP Payrollu.

Známe základy, nové možnosti

Na poli funkčností pokrýva ECP všetky základné aktivity súvisiace so spracovaním výplat. Okrem iného tak ponúka výpočet miezd v rámci simulácie aj ostrého chodu, legislatívny reporting aj prevod platieb do bankingu a zaúčtovanie do finančných modulov.

Tento základ je však okorenený ešte balíkom nástrojov, ktoré celý proces posúvajú smerom k moderným trendom. Nechýbajú teda digitálne výplatné pásky, mobilná aplikácia, transparentný audit trail ani real-time monitorovanie miezd.

Nenechávajte payroll ležať v kúte

EC Payroll patrí do cloudovej rodiny SAP SuccessFactors produktov, pričom predpokladom na jeho implementáciu je personalistický modul Employee Central, cez ktorý administrátori do ECP vstupujú. Už v samotnom základe tak ponúka end-to-end integráciu procesov s Employee Central.

Povaha SuccessFactors však pri ECP umožňuje jednoduché prepojenie aj s ďalšími HR procesmi. Vďaka tomu môžete mať mzdy priamo napojené na time manažment, dochádzku, administráciu benefitov a odmeňovania a mnoho ďalších riešení.

Integráciou procesov tak môžete napríklad jednoducho preplácať nadčasy alebo využívať automatické funkcie na úpravy mzdy podľa typu neprítomností.

Lokalizácia pre 45+ krajín, Slovensko v lokalizačnom procese

Riešenie je momentálne dostupné v 46 krajinách, medzi ktoré patrí Česko, Rakúsko aj Nemecko. Slovensko je dnes v lokalizačnom procese a čoskoro očakávame jeho sprístupnenie aj u nás.

V tomto smere bude Employee Central Payroll veľkým prínosom pre firmy pôsobiace aj na trhoch, ktoré už lokalizované sú. Prinesie totiž zjednotenie a sprehľadnenie celého procesu naprieč všetkými krajinami.

Nehovoríme totiž iba o jazyku. ECP disponuje hĺbkovou lokalizáciou, ktorá zahŕňa aj kalkuláciu daní a odvodov, prípadné špecifické daňové zákony jednotlivých krajín, kalendár s lokálnymi sviatkami, časové pásma aj využívanú menu.

Náš pohľad

Spracovanie miezd patrí medzi nevyhnutné piliere každého HR systému, takže príchod ECP považujeme za dôležitý míľnik. Ukazuje totiž, že existuje priestor, kam sa dá tento proces posunúť zo SAP R3 alebo iných on-premise riešení.

SAP SuccessFactors tak vysiela jasný signál, že popri talent manažmente a personalistike má aj payroll kontinuitu a nástupcu, takže modernizácia HR systému a jeho prenos do cloudu bude opäť o krok jednoduchší.

Zaujalo vás riešenie Employee Central Payroll?

Zdieľať s priateľmi

Pozrite si ďalšie články