Prihlásenie

Prečo radi chodíme na študentské veľtrhy práce?

V GLOBESY sme sa nikdy netajili tým, že u nás radi dávame priestor šikovným študentom. Keby sme sa trošku ponorili do štatistík, tak sa dokonca ukáže, že viac ako tretina kolegov k nám nastúpila ešte počas svojho univerzitného štúdia. Nehovoríme pritom len o nejakých aktuálnych číslach.

V podstate už od nášho vzniku sme sa snažili vytvoriť systém, v ktorom sa skúsení špecialisti môžu venovať mladým ľuďom, ktorým možno chýba prax, no za to majú veľkú chuť učiť sa. Som rada, že sa nám v tomto smere podarilo namixovať tú správnu zmes, ktorá nás poháňa dodnes. Mnohí z týchto absolventov u nás ostávajú dlhé roky a časom sa tak aj sami dostávajú do roly mentorov. A kde to celé začína? Jednou z našich najobľúbenejších príležitostí, kde sa so študentmi môžeme stretnúť, pre nás vždy boli univerzitné veľtrhy práce.

Prešla som z hľadiska „na pódium“

Keď si spomeniem pár rokov dozadu na moje študentské časy, tak som sa vždy šla pozrieť na veľtrhy práce, ktoré naša škola organizovala.

Okrem toho, že to bola ideálna príležitosť nazbierať si perá na najbližší rok, tak to bola zaujímavá možnosť, ako získať základný prehľad o pracovných možnostiach, nezáväzne sa pobaviť o tom, čo firmy od uchádzača očakávajú a prípadne si nájsť nejakú brigádu popri štúdiu.

Fotospomienka na posledné podujatie, kde sme sa ešte nepripájali výlučne online.

Dnes pracujem u nás v GLOBESY na HR-ku. Keďže sme žilinská firma, tak sa prirodzene snažíme spolupracovať so Žilinskou univerzitou, predovšetkým Fakultou riadenia a informatiky. Práve na ich podujatiach nás nájdete najčastejšie, no radi zavítame aj na iné univerzity.

Čo je hlavné, tieto eventy nevnímame len ako povinnosť, naozaj tam chodíme radi. Ak by som mala zhrnúť dôvody prečo, tak mi napadajú dva hlavné.

Môžeme rozprávať: Máme príležitosť predstaviť sa, porozprávať o nás študentom a vysvetliť to, čo im nie je na prvý pohľad jasné. Napríklad, že sú pre nás rovnako cenní študenti informatických, ale aj manažérskych smerov.

Môžeme počúvať: Máme priestor vypočuť si študentov a lepšie pochopiť ich očakávania, ale aj obavy a na základe toho lepšie nastavovať podmienky ďalšej spolupráce. Predsa len, čas plynie, svet sa rýchlo mení a vieme, že dnešná generácia absolventov už veci vníma inak, ako keď som bola absolvent ja a úplne inak, ako napríklad naši šéfovci.

Niektoré podujatia máme ešte radšej ako pracovné veľtrhy

Kým sa dostaneme k tomu, čo sa od nás na veľtrhu môžete dozvedieť, dovolím si malú odbočku. Na veľtrhy chodíme radi, no najradšej sa zúčastňujeme prezentácií študentských prác. Je to trošku iný formát a pre nás o to viac zaujímavý.

Hlavné slovo tu totiž nemajú firmy, ale práve študenti. Popri prezentovaní sa o nich môžeme najlepšie dozvedieť, čo ich baví, ako sa im spolupracuje v tíme, ako rozumejú tomu, o čom hovoria, ako sú komfortní v prezentačnej situácií alebo ako vedia reagovať na otázky od cudzích ľudí.

Všetky tieto kvality sú pre nás zaujímavé, pretože sú v podstate základom toho, čo očakávame od našich (aj budúcich) kolegov na pozíciách ako konzultanti, projektoví manažéri, parťáci v obchode a marketingu, aj v našom HRku, ale aj pri niektorých vývojárskych pozíciách.

Naša kolegynka Sima, ktorá u nás pracuje ako konzultant a ktorú sme presne takto objavili, doteraz hovorí: „Mala som prezentáciu, kde si ma Veronika vyhliadla, po nej ma oslovila a bolo. Vlastne ani neviem prečo.“

O čom zvykneme rozprávať?

Na našich prezentáciách sa snažíme pokryť všetky oblasti, ktoré by mohli študentov a absolventov zaujímať, čo následne ešte dopĺňajú otázky študentov. Tie bývajú naozaj rôzne:

  • o projektoch, na akých pracujeme a používaných technológiách,
  • o firemnej kultúre,
  • ako u nás vyzerá cesta nováčika,
  • prečo u nás pracujem rada ja alebo iní kolegovia, ktorí so mnou na veľtrhy chodia,
  • prečo pri našich aktivitách radi používame podtitul IT hnané ľudskosťou,
  • a mnoho ďalšieho.

Ak nás niekde stretnete, nebojte sa pýtať na čokoľvek, čo vám napadne, radi odpovieme. Ak nás náhodou nestretnete, tak nám pokojne napíšte napríklad na sociálne siete.

Príbehy z IT Trhoviska

To, ako vnímame tieto podujatia my, je jedna vec. Ako ich však vidia študenti? Na nedávnych online IT Trhoviskách sme sa spoznali s viacerými šikovnými študentmi, ktorí sa k nám aj pridali ako naši noví kolegovia.

Tu sú príbehy niektorých z nich. Všetky z nich zhodou okolností vyvracajú mýtus, že by nás zaujímali iba študenti a absolventi informatických odborov.

Monika: Mala som blízko k tomu, aby som takúto akciu opäť hodila za hlavu

Univerzitné veľtrhy – veľmi populárna akcia na vysokých školách s možnosťou získať mnoho cenných informácií z firiem, kde by sme sa ako študenti, prípadne absolventi, mohli uplatniť.

Nebudem ale tajiť, že nie som typ študenta, ktorý by sa pravidelne zúčastňoval takýchto či iných školských akcií. Nakoľko sa ale IT trhovisko uskutočnilo online formou, povedala som si, prečo sa tam nepripojiť?

Po úvodných prezentáciách som mala blízko k tomu, aby som takúto akciu opäť hodila za hlavu, keďže všetky prezentácie boli prioritne venované informatickým odvetviam a štúdium manažérov bolo odsunuté na vedľajšiu koľaj. Ostala som a oplatilo sa.

Prišla na rad spoločnosť GLOBESY a ja som hneď v tom momente vedela, že je najvyšší čas spraviť krok vpred v mojom pracovnom živote (alebo sa o to aspoň pokúsiť, keďže väčšina zamestnávateľov vyžaduje prax, ktorú nie je také jednoduché neskôr nadobudnúť).

Zaujímavá prezentácia IT firmy, ktorá jednak propagovala IT pozície, no nezabudla spomenúť aj manažérov. To bol pre mňa najpozitívnejší moment celej akcie, kedy som sa aj rozhodla poslať e-mail so životopisom.

Aj keď som nereagovala na konkrétnu pozíciu, sami pre mňa našli vhodné miesto, na ktorom sa snažím uplatňovať vedomosti zo školy a na ktorom zbieram množstvo nových a hlavne cenných skúseností do budúcna, za čo som veľmi vďačná.

Paťo: Väčšina prezentácií išla mimo mňa, ale jedna bola v niečom iná

Všade vo svete sa teraz opakuje to isté, že každý potrebuje nejakú prax skôr, ako niekde začne pracovať. Takéto veľtrhy som preto vždy vnímal ako veľkú príležitosť a zúčastnil som sa už viacerých.

Najviac som si na nich cenil možnosť porozprávať sa s ľuďmi priamo z praxe, ktorí už niečo majú za sebou. Môžu mi ukázať, akým smerom sa viem posúvať ďalej a vedia študentom ako som ja poradiť, načo si dávať pozor, čomu sa venovať oveľa viac a čo zlepšiť.

Posledný veľtrh, ktorého som sa zúčastnil, bolo IT trhovisko, na ktoré ma v skorších ročníkoch ťahala hlavne tombola. Tento krát som tam už išiel so zámerom pokúsiť sa nájsť si popri škole nejakú brigádu, ktorá by mi pomohla nielen získať potrebnú prax, ale zároveň mi dala možnosť uplatniť sa v danom obore aj po skončení štúdia.

IT trhovisko je však postavené primárne technickým smerom a väčšina firiem sa sústreďuje na iné odbory, ako je môj súčasný – manažment. Preto ma väčšina prezentácií nezaujala a obsahovo pre mňa neboli veľmi prínosné.

Nakoniec sa ale šťastie v ten deň usmialo aj na mňa, pretože jednu z prezentácií tu mala aj firma GLOBESY, ktorá prezentovala nielen voľné pracovné miesta pre informatikov, ale taktiež aj pre študentov odboru manažment. Práve tieto miesta ma zaujali, a to aj vďaka uvoľneným prezentujúcim, ktorí veľmi príjemne odpovedali na všetky otázky.

Po tejto prezentácii som neváhal a odoslal životopis. Teraz je to už môj piaty mesiac, čo pracujem v kolektíve úžasných kolegov, od ktorých sa popri štúdiu učím stále veľa nových a zaujímavých vecí.

Laura: Potešila ma manažérska oáza v technologickom mori

Nemôžem povedať, že IT trhoviska som sa zúčastnila za účelom hľadania novej práce. Mojím cieľom bolo skôr rozšírenie si obzorov o tom, aké pozície ponúka pracovný trh aj pre nás manažérov z Fričky.

Napriek tomu som však začala venovať väčšiu pozornosť pri prezentácií firmy GLOBESY, ktorej prezentujúce HR manažérky na mňa pôsobili veľmi príjemne. Počas ich prezentácie som si postupne vytvárala predstavu o tom, ako to v GLOBESY funguje a ako by som sa aj ja mohla stať súčasťou ich tímu.

Určite ma zaujalo, že je to IT firma a v jej aktivitách som videla budúcnosť. Najviac ma potešilo, že ponúkali aj také pozície, ktoré síce pracujú s technológiami, avšak sú viac „manažérske“. Jedna pracovná pozícia ma natoľko zaujala, že som ešte v ten deň poslala životopis.

Rozhodujúca vtedy nebola len náplň práce, bolo toho viac. Prostredie firmy (ktoré bolo vidieť cez kameru) na mňa pôsobilo útulne a zároveň moderne. Firma je vraj postavená na priateľskej atmosfére a ľudskom prístupe k zamestnancom a snaží sa im vyjsť v ústrety, čo sa mi aj potvrdilo po nástupe do práce. Som šťastná, že som dostala príležitosť stať sa súčasťou tohto tímu.

Aký je tvoj príbeh?

Aj ty práve študuješ alebo ukončuješ štúdium a premýšľaš, čo ďalej? Pozri si, na aké pozície hľadáme nových kolegov a možno práve u nás nájdeš svoju novú cestu.

Zdieľať s priateľmi

Pozrite si ďalšie články