Prihlásenie

Ako ste nám pomohli s péefkou? Podpora Lietavského hradu aj tip na trip

Ak s nami spolupracujete nejaký ten rok, tak ste už možno niečo tušili. Ak nie, tak sme vás novoročnými pozdravmi snáď aj trochu prekvapili. Nekončili sa totiž pri klasickom PF, ale priniesli aj náš záväzok, že tentokrát podporíme čistenie zasypanej hradnej studne na Lietave.

Avšak to, ako veľmi tento projekt podporíme, už bolo opäť na vás.

(Foto: Zbyněk Bartoš)

Čo sme si našli v schránke

Pravidlá hry sa ani tento rok nemenili – my sme vám povedali o našom pláne s Lietavským hradom a vy ste nám mohli dať tip na svoju obľúbenú pamiatku. Za každú takúto odpoveď sme potom prihodili 10 € k sume, ktorú sme v týchto dňoch odovzdali Združeniu na záchranu Lietavského hradu.

A ako to dopadlo? Pamiatku nám nakoniec odporučilo viac ako 70 z vás, takže výsledná suma sa zastavila na 750€. Do akej hĺbky sa za ňu podarí dostať a aj viac detailov o tejto dlhoročnej snahe vyčistiť studňu vám dáme vedieť hneď, ako počasie umožní pokračovanie prác.

Neopozerané krásy Slovenska

Počet odpovedí už viete. Čo sa v nich však skrývalo? Väčšinou išlo o turisticky najnavštevovanejšie miesta. Najviac tipov nám prišlo na Spišský a Oravský hrad, často sa spomínal Devín, Bojnický zámok, Červený kameň a nechýbala ani Mohyla Milana Rastislava Štefánika.

Príjemne nás však prekvapili aj menej známe pamiatky, z ktorých sme niektoré nepoznali ani my a napadlo nám, že by bola škoda sa o ne nepodeliť. Zozbierali sme teda odpovede a vytvorili tipy na tri výlety po neopozeraných miestach, ktoré by sa dali zvládnuť za predĺžený víkend.

Zobraziť mapu na celú obrazovku

1. Od Malých Karpát po Štiavnické vrchz (červená trasa)

Kláštor Katarínka – Kaštieľ v Jaslovských Bohuniciach – Hlohovský zámok – hrad Gýmeš – hrad Hrušov – hrad Revište – Kostol sv. Mikuláša

Z tejto trasy nás najviac upútal štart a cieľ. Katarínku, ruiny starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, nájdete hlboko v lesoch Malých Karpát. Poloha mimo ciest aj významnejších turistických chodníkov sľubuje magickú atmosféru, ktorú prináša spojenie majestátnych kamenných ruín a okolitej prírody.

Tip, ktorý nám prišiel na Kostol sv. Mikuláša v Pukanci, nebol iba naň, ale na jeho konkrétny oltár – oltár Korunovania Panny Márie. Okrem neho tam však nájdete aj ďalšie štyri vzácne gotické oltáre, pričom mimoriadny je najmä ten hlavný. Vznikol okolo roku 1500 a jeho skriňa uchováva najkompletnejšiu vyrezávanú skupinu kalvárie v stredovekom Uhorsku.

2. Z Oravy k európskemu unikátu (modrá trasa)

Múzeum oravskej dediny – Oravská lesná železnica – Skanzen Vychylovka – Gotické pivnice na Mariánskom námestí – Kaštieľ Divinka – Kuneradský zámok – Dolný Harmanec

Sme Žilinčania. Hlavne sever a stred Slovenska máme prejdený krížom-krážom a dobre vieme, že v okolí sa dá objaviť množstvo skrytých skvostov. Jeden napríklad priamo pod Mariánskym námestím, kde môžete preskúmať stredoveké gotické pivnice. Vraj ešte stále skrývajú nejedno tajomstvo…

Jeden tip, ktorý trochu prekvapil aj nás, smeroval do lesov Dolného Harmanca. V nich nájdete vodný žľab Rakytovo, ktorý sa od 19. storočia využíval na splavovanie vyťaženého dreva. Táto národná kultúrna pamiatka má dĺžku 2450 metrov, celá konštrukcia je vybudovaná iba z dreva a ak máte chuť vrátiť sa v čase, tak Mestské lesy Banská Bystrica v ňom dnes ponúkajú možnosť odbornej ukážky plavenia dreva aj s výkladom.

3. Od klenotu medzi kaštieľmi do Krásnohorského Podhradia (zelená trasa)

Kaštieľ v Spišskom Hrhove – Chmarošský viadukt – Hrad Muráň – Kaštieľ Betliar – Mauzóleum Andrássyovcov

Rozmanitosť tipov z východného Slovenska bola trochu ovplyvnená dominanciou Spišského hradu, no vaše odpovede nás nasmerovali aj na iné krásy tohto regiónu. Jednou z nich bol napríklad neobarokový kaštieľ v Spišskom Hrhove. Jeden z našich najkrajších kaštieľov dlhodobo slúžil ako reedukačné centrum, ktoré sa však nedávno sťahovalo a budúcnosť tejto pamiatky je tak dnes neistá.

Zo Spišského Hrhova sa potom viete približne za hodinku dostať k jednej z najkrajších technických pamiatok na Slovensku –  114 metrov dlhému Chmarošskému viaduktu, ktorý je súčasťou Telgártskej slučky. Deväť oblúkov tohto železničného mostu už od 30. rokov minulého storočia dominuje Gregorovej doline a dodnes je jednou z najfotogenickejších pamiatok na Slovensku.

Vďaka!

Ďakujeme každému, kto sa s nami zapojil do snahy podporiť obnovu Lietavského hradu. Potešilo nás, že si aj na konci roka viete nájsť chvíľu času a odpísať nám. Či už iba so samotným tipom, alebo dokonca celými historkami, ktoré sa vám spájajú s danými miestami.

Ďakujeme, že vás to aj po štyroch rokoch stále baví a držíme palce do roku 2020.

Zdieľať s priateľmi

Pozrite si ďalšie články