Prihlásenie

O kom rozprávame, keď hovoríme o konzultantoch

Keď sa povie IT firma, väčšina ľudí si zrejme predstaví skupinu nabudených programátorov. Tí síce tvoria veľkú súčasť, avšak rovnako dôležitú rolu zohrávajú pri projektoch aj konzultanti.

O tom, kto konzultanti sú a čo vo všeobecnosti robia, sme už písali. Pre mnohých však táto profesia stále ostáva záhadou a nie je jednoduché zorientovať sa v súvisiacich pracovných ponukách. Ide totiž o veľmi široký pojem.

Dnes preto nazrieme viac do hĺbky a pozrieme sa na rôzne typy konzultantov.

Rôznorodosť podľa oblastí

V GLOBESY sa primárne zameriavame na digitalizáciu HR procesov, preto si dnes pri téme konzultantov odkusneme iba relatívne malú časť a sústredíme sa na tie typy, ktoré by ste našli pod našou strechou.

Najväčšiu časť našich tímov tvoria HCM (human capital management) konzultanti – špecialisti na HR procesy a jednotlivé softvérové riešenia. Tie vedia zákazníkom perfektne nakonfigurovať a naučiť používateľov pracovať s nimi.

Výraznou skupinou sú aj biznis konzultanti – experti na konkrétnu biznis problematiku, ktorí ešte pred implementáciou dokážu zanalyzovať požiadavky a možnosti zákazníka a navrhnúť mu optimálnu cestu ušitú pre jeho potreby.

Na stoličku konzultanta som si sadol ako čerstvý absolvent. Aká bola skúšobná doba?

V neposlednom rade máme aj tím zákazníckej podpory, ktorého členovia sú taktiež istým spôsobom konzultanti, nakoľko tiež neustále komunikujú so zákazníkom a snažia sa pochopiť jeho aktuálne potreby, podávať pomocnú ruku a zlepšovať jednotlivé riešenia.

Užšie špecializácie

Pri biznise alebo HCM rozdelenie stále nekončí, samotné HCM totiž zastrešuje široké spektrum tém. Tento typ softvérov pokrýva procesy naprieč celým životným cyklom zamestnanca od základnej personalistiky až po talent manažment vrátane pokročilej analýzy dát.

Pre jedného človeka až-až. HCM konzultanti sa preto špecializujú na jednotlivé časti tohto celku. Preto môžete pri IT HCM konzultantoch vidieť prívlastky ako Payroll, Recruiting alebo Time management. V týchto oblastiach sa potom neustále zlepšujú a vzdelávajú, čo môže časom viesť až k získaniu konkrétných certifikátov.

Programovať či neprogramovať?

Špecifickou črtou práce konzultantov je, že nezvyknú fungovať izolovane od ostatných členov projektového tímu. Jednotlivé časti HCM systémov sú totiž prepletené a navzájom sa ovplyvňujú.

Mzdy môžu súvisieť s odmeňovaním, vzdelávanie zase s nástupníctvom alebo plánovaním cieľov. Konzultanti teda pracujú na svojich špecializovaných piesočkoch, no zároveň sa ich náplň práce zvykne prelínať s inými konzultantmi. A nielen s nimi.

Stále platí, že konzultanti sú spájajúci prvok, medzi používateľom a softvérom a požiadavky na výrazné zmeny systému, ktoré vyžadujú úpravu kódu, už posúvajú na programátorov.

Do určitej miery sa tak ich práca môže prelínať aj s prácou programátora a môžete naraziť na viac či menej developersky podkutých konzultantov. Pre väčšinu z nich však programovanie nie je nevyhnutný skill. Ak túto znalosť majú, tak pôsobí skôr ako osobná výhoda, vďaka ktorej sa na rôzne situácie môžu pozrieť aj z inej perspektívy.

Láka ťa cesta konzultanta?

V tomto článku je dosť parametrov, ktoré od seba konzultantov odlišujú. Čo však majú spoločné? Táto profesia ponúka rôznorodé spektrum oblastí, na ktoré sa dá špecializovať a každá jedna z nich ponúka mnoho výziev. Mnoho možností na hľadanie nových riešení, spoznávanie nových ľudí, lámanie si hlavy a hlavne mnoho príležitostí na rozvoj a rast.

Sales And Marketing Associate

Nikola Krnáčová

Marketérka s dušou umelca. V IT firme s nadšením pre branding a kreativitu.

Zdieľať s priateľmi

Pozrite si ďalšie články