Prihlásenie

Kľukatá cesta k inováciám: Od on-premises cez portál až po AI. Akých bolo 21 rokov GLOBESY?

Veľké príbehy často začínajú na malých miestach. Minulý mesiac ubehlo 21 rokov od momentu, kedy sa v skromnej žilinskej kancelárii stretla skupinka IT nadšencov s medzinárodnými skúsenosťami. Možno vtedy presne netušili, čo ich čaká. Mali však jasnú víziu – pohnúť IT svetom a dostať značku GLOBESY na technologickú mapu.

Odhodlanie, tvrdá práca a hlad po inováciách nás nakoniec katapultovali na česko-slovenský vrchol v oblasti digitalizácie HR procesov na SAP platformách.

Málokto si však už pamätá, že všetko začalo v úplne inom segmente.

Expanziu k SAP partnerovi naštartovala autodoprava

Prvý projekt pre mladý GLOBESY tím prišiel ešte v roku 2002. Išlo o subdodávku pre českú spoločnosť Transgas, v ktorej sme sa zamerali na správu vozového parku v systéme SAP ERP. Už v úplných začiatkoch sme prekročili slovensko-české hranice, čo nám dodalo potrebné sebavedomie.

Úspešné projekty sa nabaľovali. O dva roky od prvej spolupráce sme už otvárali novú pobočku v Bratislave. Na začiatku nultých rokov boli možnosti remote práce výrazne obmedzenejšie ako dnes a v biznise sa namiesto digitalizácie ešte skloňovalo skôr slovo elektronizácia. Fyzická blízkosť ku klientom aj novým talentom bola kľúčová.

Ďalší nový impulz prišiel v roku 2007, kedy sme sa stali oficiálnym partnerom pre SAP Slovensko. Toto rozhodnutie nám výrazne rozšírilo možnosti v rámci prístupu k vzdelávaniu konzultantov aj vývojárov a bolo jedným z akcelerátorov ďalšieho rozvoja.

Čas nastaviť nové štandardy

Po získaní SAP partnerstva sme už mali robustný tím, ktorý bol pripravený dokázať svoje miesto na trhu. Na prelome rokov 2007 a 2008 sme pre českú skupinu RWE vytvorili inovatívne aplikácie na správu služobných ciest a efektívne schvaľovanie dovoleniek.

V SAP HR systéme v tom čase chýbali advekvátne nástroje na pokrytie týchto procesov, takže sme energetickej skupine pomohli stanoviť nový štandard na poli digitálneho HR.

V tomto prístupe a lídovaní technologických tém sme nepoľavovali. V roku 2010 sme sa zamerali na zmenu rigidnej vertikálnej štruktúry na osi manažér – zamestnanec, ktorá v dobových informačných systémoch dominovala.

V rámci spolupráce s telekomunikačnou firmou Orange sme chceli zamestnancom  rozviazať ruky a viac ich zapojiť do firemných procesov. Vtedy sme sa stali prvou slovenskou firmou, ktorá na našom trhu implementovala SAP HR portál. Tým sme upevnili svoje miesto na čele firiem, ktoré sa špecializujú na digitalizáciu HR.

Posun do cloudu a migračný boom

Portál nám ukázal, že technologické trendy nečakajú a prvé miesto sa počíta. Postupný príchod cloudových platforiem sme sledovali už od začiatku a ešte v roku 2014 sme sústredili pozornosť na riešenie SAP SuccessFactors. To sa malo v SAP ekosystéme stať nástupníkom on-premises riešení a priniesť na poli riadenia ľudského kapitálu revolučné zmeny.

V tej dobe však on-premisovým alternatívam ešte nebol rovnocenným súperom, či už v otázkach funkčností alebo dostupnosti a firmy k novinke pristupovali obozretne. Prenášať svoje citlivé dáta a osobné údaje do cloudu pre ne bola iba ťažko uchopiteľná predstava.

Napriek tomu sme ako prví na Slovensku SuccessFactors zaradili do svojho portfólia. Získali sme tak čas na budovanie znalostnej databázy. Postupne prišli prví odvážni zákazníci vo forme Slovenských elektrární a automobilky KIA, vďaka ktorým sme znalosti pretavili do skúseností.

Prechod do cloudu nie je iba o novej technológii, je to zmena celej paradigmy

Keď o pár rokov prišiel cloudový boom, boli sme pripravení. Dnes už máme za sebou rozsiahle migrácie procesov do cloudu a implementácie desiatok modulov tohto riešenia na slovenskom aj českom trhu.

SAP cesta nie je sólo dobrodružstvo

Ak chcete byť v oblasti digitalizácie procesov na SAP platformách priekopníkom a inovátorom, tak potrebujete priekopníckych a inovatívnych klientov. Našťastie, mnoho našich obchodných partnerov vždy malo práve tento mindset.

V roku 2017 sme spolupracovali s českou skupinou innogy. Cieľom projektu bolo nahradiť klasický papierový proces obehu dokumentov, ktorý bol časovo aj administratívne náročný a zároveň nespĺňal moderné štandardy na poli flexibility či bezpečnosti.

O tejto ambícii vtedy pochybovalo aj mnoho právnikov. Skupina innogy sa však nenechala odradiť a na pozíciu technologického partnera, ktorý mal pretaviť jej víziu do reality, zvolila GLOBESY.

HR si našlo cestu. Oběh pracovněprávních dokumentů je dnes jednodušší, než se zdá

Výsledkom bola priekopnícka aplikácia na digitalizáciu pracovnoprávnych dokumentov. Tá bola súčasťou projektu Elektronický podpis zaměstnance innogy, ktorý odzkradľoval dlhodobú cestu energetickej skupiny k digitálnej transformácii. Úspešný projekt nakoniec ocenila aj odborná porota súťaže HREA a innogy si zaňho odniesla Zvláštnu cenu poroty aj Cenu verejnosti.

Zmeny, na ktoré sa nedá pripraviť

Môžete myslieť dopredu, môžete plánovať. Napriek tomu môžu prísť scenáre, na ktoré sa dá iba ťažko pripraviť. Pandémia nového koronavírusu otriasla aj biznisovým svetom a informačné systémy firiem prinútila absolvovať krst ohňom.

V čase masívneho akcelerovania digitalizácie pre nás bolo samozrejmosťou stáť pri našich klientoch. Zároveň sme však vnímali aj celospoločenské zmeny a potreby ľudí, ktorých nová realita zo dňa na deň pripravila o živobytie.

Digitalizácia mení pracovný trh, workshopy pomáhajú uchádzačom o prácu držať krok

Rozhodli sme sa priložiť ruku k dielu a rozbehli sériu školení zameraných na riešenie SAP SuccessFactors. Kurzy v trhovej cene stoviek eur mohli záujemcovia využiť bezplatne vďaka financovaniu z eurofondov a otvoriť si tak cestu k flexibilnejšej kariére.

Dopyt nás príjemne prekvapil. Nakoniec sme aj prekročili plánovanú hranicu 200 vyškolených účastníkov.

Postkovidová éra a roztiahnutie krídel

Pandémia neskončila zo dňa na deň. Schopnosť rýchlo sa adaptovať na bezprecedentné zmeny bola nevyhnutnosťou. Stále sme pomáhali s rozsiahlymi migráciami HR do cloudu, no zároveň sme vedeli, že na inovácie sa neoplatí čakať a treba im vykročiť v ústrety. Presne to sme urobili v roku 2021, kedy sme vykročili na úplne neprebádané chodníčky.

ROZHOVOR: IT sa zmenilo, kedysi pripomínalo skôr umenie, dnes už všetko vychádza z dát

Zložili sme tím špecialistov, ktorý je dodnes dedikovaný na vedecko-výskumnú činnosť a experimentálny vývoj v oblasti využívania umelej inteligencie. Spojili sme sa s partnerskými firmami a univerzitami a pustili sa do revolučného výskumu na poli prepojenia bezpilotných lietadiel s umelou inteligenciou podľa trendov industry 4.0.

V projekte podporovanom fondami Európskej únie sme si spolu s partnermi dali za cieľ vyvinúť prototyp semi-autonómnej dronovej platformy, ktorá by sama zvládla plánovanie cesty aj let či automatické dobíjanie a komplexný zber dát.

Záleží nám na budúcnosti. Tímy experimentálneho vývoja sa zameriavajú na zdravotníctvo aj prepojenie umelej inteligencie s dronmi

Vedecké práce špecialistov z GLOBESY sa dostali do prestížnej vedeckej databázy Scopus a projekt skončil úspechom. Platfroma je dnes na svete a zaujímajú sa o nu firmy z rôznych kútov sveta.

Kráčame ďalej

Tento rok sme oslávili 21. výročie založenia GLOBESY.  Za tú dobu sme sa veľa naučili. Či už to, že nielen IT odvetvie, ale celý svet sa rýchlo mení a adaptácia je nevyhnutnosť. Alebo že prostredníctvom odhodlania, odbornosti, trpezlivosti a ľudskosti síce dosiahnutie veľkých vecí nie je jednoduché, ale určite je možné.

Dvadsať rokov ľudskosti v IT. Cestopis digitalizáciou HR, očami konzultantov a vývojárov

Veľké príbehy sa naozaj môžu skrývať na malých miestach. Tak, ako sa jeden z nich skrýval v roku 2002 v Žiline. Dnes zamestnávame viac ako 110 ľudí. Riešenia a technológie sa neustále menia, no hodnoty a postoje si zachovávame rovnaké.

V prvom rade,  že jednotný a zomknutý tím je vždy viac ako jednotlivec.

A s týmto nastavením kráčame ďalej.

Business consultant

Michal Michalec

Pravá ruka obchodného oddelenia GLOBESY, pomáha interným tímom pri tvorbe cenových ponúk a aktivitách súvisiacich s verejnými súťažami.

Zdieľať s priateľmi

Pozrite si ďalšie články